czwartek, 30 czerwca 2016

Muffinki z czerwoną porzeczką


Pyszne babeczki, idealne na letnie upały.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 12%
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać mąką.

W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło i śmietanę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i przemieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika.