Pyszne babeczki, idealne na letnie upały.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g masła
- 250 g kwaśnej śmietany 12%
- 200 g czerwonej porzeczki
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać mąką.
W jednej misce wymieszać ze sobą trzepaczką jajka, szczyptę soli, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło i śmietanę. Na koniec dodać czerwoną porzeczkę i przemieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połączyć składniki mokre z suchymi i nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 30 minut na środkowej półce piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz