środa, 15 czerwca 2016

Muffinki razowe z jagodami


Kolejna propozycja na zdrowe słodkości. Tym razem muffinki z mąki pszennej razowej typ 2000, zawierającej dużą ilość naturalnego błonnika, bogatego w witaminy i mikroelementy. Mąka taka działa na nasz układ pokarmowy jak miotełka, oczyszczając go z toksyn. Jagody zaś zawierają dużą ilość garbników, antocyjanów, fitoestrogenów, pektyn, witaminy: C, B1, B2, PP, składniki mineralne, tj. potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan, są również źródłem błonnika.


SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 banan
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g jagód (u mnie mrożone)

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i posypać mąką.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy, obranego i pogniecionego widelcem na papkę banana, olej rzepakowy i jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać (najlepiej trzepaczką). Do kolejnej miski wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę, również wymieszać. Połączyć składniki mokre z suchymi. Na koniec dodać jagody, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek, piec przez 30 minut na środkowej półce piekarnika.