sobota, 11 czerwca 2016

Ciasteczka owsiano-migdałowe


Pyszna i zdrowa przekąska, która trafi w gusta niejednej osoby. Ciasteczka są kruche o wyraźnym smaku migdałów i kokosu.

Z poniższych składników wychodzi 8 dużych ciasteczek.

SKŁADNIKI

  • 80 g płatków owsianych
  • 50 g migdałów
  • 20 g płatków migdałowych
  • 25 g kokosu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 10 g otrębów gryczanych
  • 10 g otrębów orkiszowych
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 kopiasta łyżka jogurtu naturalnego

WYKONANIE

Płatki owsiane i migdały zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać do miseczki. Płatki migdałowe lekko zagnieść ręką na drobniejsze kawałki. Do płatków owsianych i migdałów dodać kokos, cukier trzcinowy, otręby gryczane i orkiszowe, płatki migdałowe, wlać olej rzepakowy i dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki zagnieść razem. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robić średniej wielkości kulki, po czym każdą spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec na środkowej półce piekarnika około 13 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i zdjąć od razu z blaszki, żeby się nie przypaliły.