piątek, 10 kwietnia 2015

Gulasz cygański


Smaczne danie, które można spożywać na wiele sposobów. Dobrym dodatkiem będzie chleb, ale można podawać również z kaszą. Papryka i cebula nadają temu daniu przyjemny, słodki posmak.

Porcja na 4 osoby.

SKŁADNIKI
  • 700 g szynki wieprzowej bez kości lub mięsa wołowego
  • 3 cebule
  • 3 czerwone papryki (można wykorzystać również 3 różne kolory)
  • 3-4 łyżki margaryny
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka vegety
  • mąka (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli
  • 3 łyżki mąki + woda (do zagęszczenia gulaszu)

WYKONANIE

Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić  solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie obtoczyć w mące. Margarynę rozpuścić w dużej brytfannie lub garnku, wrzucić mięso i obsmażyć je z każdej strony. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa, zeszklić lekko. Do garnka dolać wodę, wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, vegetę, chilli i przecier pomidorowy. Zostawić na średnim ogniu około 50 minut mieszając od czasu do czasu, tak żeby mięso nie przywierało do dna. Jak mięso będzie już miękkie, to w osobnym garnuszku wymieszać 3 łyżki mąki z wodą i wlać do gulaszu. W razie potrzeby doprawić. Jeżeli gulasz będzie zbyt rzadki, to można wymieszać ponownie 2-3 łyżki mąki (u mnie starczyło tylko z 3 łyżek, ale wszystko zależy od wlanej ilości wody do gulaszu). 
Podawać z kaszą lub chlebem.