wtorek, 14 kwietnia 2015

Fale Dunaju


Ostatnio moje kulinarne wpisy zanikły, a to z powodu burzliwych początków ciąży :-) Ale staram się jak mogę i dzisiaj zaprezentować chcę Wam Fale Dunaju. Przepis pochodzi z książki "Tradycyjne ciasta", z tym że poniższy przepis jest zmodyfikowany. Głównie zmniejszyłam ilość składników, ale pod koniec postu zamieszczę również oryginalny przepis z książki dla tych, co mają zamiar zrobić dużą blaszkę ciasta.

SKŁADNIKI

Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 330 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • 250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych
Na masę budyniową:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 450 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
Na polewę:
  • 1 gorzka lub mleczna czekolada (100 g)
  • 150 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy

WYKONANIE

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 
Wiśnie wydrylować i odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki (u mnie wymiary 25x30) wysmarować masłem. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem stopniowo dodając cukier i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku miksując każde przez jakiś czas. Na koniec przesiewać przez sitko stopniowo mąkę i proszek do pieczenia miksując do połączenia składników. Nadal miksując wlewać mleko do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję ciągliwą. Połowę ciasta przelać na blaszkę i wyrównać, do pozostałego dodać kakao i mleko, zmiksować i przelać na jasną warstwę. Wyrównać i zrobić widelcem fale (mieszając jedno ciasto z drugim w różnych odstępach). Na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie lekko je wciskając w ciasto. Piec około 30 minut. Zostawić do ostudzenia.

Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu dodając jednak mniej mleka, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Do miski włożyć masło, wsypać cukier puder i utrzeć na krem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń miksując. Gotowym kremem posmarować górę ciasta.
Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie.



Oryginalna ilość składników na ciasto wg książki (pozostałe na masę budyniową bez zmian).

  • 1 kg wiśni ze słoika
  • 250 g masła
  • 180g cukru
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • mleko