niedziela, 7 sierpnia 2022

Tort kawowy z brzoskwiniami

 

Jeżeli szukacie wyszukanego i smacznego tortu na urodziny lub inne okazje, to polecam kawowy z brzoskwiniami. Dzięki dodatkowi świeżo mielonej kawy zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dodatek owoców idealnie łączy się z biszkoptem nasączonym mocną kawą i kremami. Duży wybór kawy ziarnistej, mielonej i innych można znaleźć w sklepie internetowym Venosa. Ja przygotowując mój tort wykorzystałam kawę ziarnistą Dallmayr Prodomo. Generalnie już od dłuższego czasu decyduję się na kawę ziarnistą. Lubię cały proces jej przygotowywania, gdy ją mielę i parzę w kawiarce. Mleka nie ubijam, tylko wlewam sporą ilość do gotowej kawy. Dlaczego sporą ilość? Dlatego, że zazwyczaj parzę w kawiarce kawę z 2,5 łyżeczki świeżo zmielonej kawy. Jest ona wtedy nie tylko bardzo wyrazista, ale również mocna.




SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • 2 łyżki wody
Nasączenie:

  • 2-3 łyżeczki świeżo mielonej kawy
Warstwa z brzoskwiniami:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Krem kawowy:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy (np. w kawiarce)
  • 1-2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
Wierzch:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka świeżo mielonej kawy



WYKONANIE


Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.


Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać 1/2 składników sypkich i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie wlać dwie łyżki wody, wymieszać, przesiać pozostałe składniki sypkie i wymieszać szpatułką do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.


Nasączenie: Świeżo mieloną kawę zaparzyć w ekspresie lub kawiarce (1 kubek kawy) i zostawić do ostudzenia. 3 łyżki przelać do garnuszka. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 oblaty. Każdy z nich nasączyć kawą.


Galaretka z brzoskwiniami: Sok z brzoskwiń przelać do garnka i dolać wody, tak aby uzyskać 700 ml płynu. Sok z wodą zagotować, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki. Dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki. Połówki brzoskwiń pokroić na cztery części i ułożyć na spodnim biszkopcie. Na biszkopt z owocami nałożyć obręcz, z boku włożyć srebrną folię spożywczą i zacisnąć obręcz. Następnie nałożyć równomiernie tężejącą galaretkę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. 


Krem kawowy: Kawę przelaną wcześniej do garnuszka podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę i nadal podgrzewając mieszać, aż powstanie nam jednolita masa. Zostawić do ostudzenia.

Masło ubić w misce. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z kawą, kakao i świeżo mieloną kawę. Całość zmiksować. Na galaretkę nałożyć kolejny biszkopt i rozsmarować na nim krem kawowy. Następnie ułożyć ostatni biszkopt.


Wierzch tortu: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Krem podzielić na dwie równie części. Do jednej dodać kakao i świeżo mieloną kawę, po czym zmiksować. Tort posmarować z boku śmietaną, zaś z wierzchu posmarować i dowolnie udekorować śmietaną z kawą. Dodatkowo można wykorzystać czekoladowe dekoracje i tort posypać ziarnami kawy. Tort schładzać co najmniej 2-3 godziny.












Uwagi i wskazówki.

  • Biszkopt warto upiec dzień wcześniej. Łatwiej się go wtedy kroi. Ja zawsze biszkopt pieczę dzień wcześniej, studzę, przykrywam w formie wierzch ręcznikiem kuchennym i zostawiam na noc w chłodnym miejscu.
  • Biszkopt zdecydowanie lepiej wyrasta bez dodatku kawy, dlatego też nasączamy go mocną kawą dopiero po upieczeniu.
  • Przygotowując tort warto zaopatrzyć się w tekturową podstawkę, na której będziemy układać kolejne jego warstwy. Dzięki temu można go łatwo zmieścić w lodówce i przełożyć na paterę. Podkładka powinna być odpowiednio sztywna, tak aby tort z niej nie spadł.
  • Jeżeli nie macie ziarnistej kawy, to można spokojnie wykorzystać mieloną. Jeżeli nie posiadacie ekspresu, kawiarki itp., to kawę można zaparzyć z gruntem i dobrze przefiltrować.
  • Zanim zdejmiecie obręcz z galaretki i będziecie kontynuować przygotowywanie tortu, to upewnijcie się, że dobrze stężała.
  • W przepisie piszę, że do kremu kawowego można dodać 1 lub 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy. Wszystko zależy od tego jak intensywny smak chcecie uzyskać. Moja teściowa przygotowuje cieńszą warstwę kremu, ale za to bardzo intensywną w smaku.
  • Dekoracje z czekolady zawsze robię sama. Wystarczą silikonowe foremki w wybranym kształcie. W kąpieli wodnej rozpuszczam 50% mlecznej i 50% gorzkiej czekolady, uzupełniam wgłębienia, studzę i wkładam do zamrażalnika. Twarde delikatnie wyciągam na talerzyk i wkładam do lodówki. Dodatkowo dekoruję pędzelkiem złotym lub srebrnym jadalnym proszkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz