Jeżeli szukacie wyszukanego i smacznego tortu na urodziny lub inne okazje, to polecam kawowy z brzoskwiniami. Dzięki dodatkowi świeżo mielonej kawy zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dodatek owoców idealnie łączy się z biszkoptem nasączonym mocną kawą i kremami. Duży wybór kawy ziarnistej, mielonej i innych można znaleźć w sklepie internetowym Venosa. Ja przygotowując mój tort wykorzystałam kawę ziarnistą Dallmayr Prodomo. Generalnie już od dłuższego czasu decyduję się na kawę ziarnistą. Lubię cały proces jej przygotowywania, gdy ją mielę i parzę w kawiarce. Mleka nie ubijam, tylko wlewam sporą ilość do gotowej kawy. Dlaczego sporą ilość? Dlatego, że zazwyczaj parzę w kawiarce kawę z 2,5 łyżeczki świeżo zmielonej kawy. Jest ona wtedy nie tylko bardzo wyrazista, ale również mocna.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g kakao
- 2 łyżki wody
- 2-3 łyżeczki świeżo mielonej kawy
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy (np. w kawiarce)
- 1-2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 1,5 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka świeżo mielonej kawy
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać 1/2 składników sypkich i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie wlać dwie łyżki wody, wymieszać, przesiać pozostałe składniki sypkie i wymieszać szpatułką do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Nasączenie: Świeżo mieloną kawę zaparzyć w ekspresie lub kawiarce (1 kubek kawy) i zostawić do ostudzenia. 3 łyżki przelać do garnuszka. Ostudzony biszkopt pokroić na 3 oblaty. Każdy z nich nasączyć kawą.
Galaretka z brzoskwiniami: Sok z brzoskwiń przelać do garnka i dolać wody, tak aby uzyskać 700 ml płynu. Sok z wodą zagotować, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki. Dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Następnie ostudzić i włożyć do lodówki. Połówki brzoskwiń pokroić na cztery części i ułożyć na spodnim biszkopcie. Na biszkopt z owocami nałożyć obręcz, z boku włożyć srebrną folię spożywczą i zacisnąć obręcz. Następnie nałożyć równomiernie tężejącą galaretkę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Krem kawowy: Kawę przelaną wcześniej do garnuszka podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę i nadal podgrzewając mieszać, aż powstanie nam jednolita masa. Zostawić do ostudzenia.
Masło ubić w misce. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z kawą, kakao i świeżo mieloną kawę. Całość zmiksować. Na galaretkę nałożyć kolejny biszkopt i rozsmarować na nim krem kawowy. Następnie ułożyć ostatni biszkopt.
Wierzch tortu: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Krem podzielić na dwie równie części. Do jednej dodać kakao i świeżo mieloną kawę, po czym zmiksować. Tort posmarować z boku śmietaną, zaś z wierzchu posmarować i dowolnie udekorować śmietaną z kawą. Dodatkowo można wykorzystać czekoladowe dekoracje i tort posypać ziarnami kawy. Tort schładzać co najmniej 2-3 godziny.
Uwagi i wskazówki.
- Biszkopt warto upiec dzień wcześniej. Łatwiej się go wtedy kroi. Ja zawsze biszkopt pieczę dzień wcześniej, studzę, przykrywam w formie wierzch ręcznikiem kuchennym i zostawiam na noc w chłodnym miejscu.
- Biszkopt zdecydowanie lepiej wyrasta bez dodatku kawy, dlatego też nasączamy go mocną kawą dopiero po upieczeniu.
- Przygotowując tort warto zaopatrzyć się w tekturową podstawkę, na której będziemy układać kolejne jego warstwy. Dzięki temu można go łatwo zmieścić w lodówce i przełożyć na paterę. Podkładka powinna być odpowiednio sztywna, tak aby tort z niej nie spadł.
- Jeżeli nie macie ziarnistej kawy, to można spokojnie wykorzystać mieloną. Jeżeli nie posiadacie ekspresu, kawiarki itp., to kawę można zaparzyć z gruntem i dobrze przefiltrować.
- Zanim zdejmiecie obręcz z galaretki i będziecie kontynuować przygotowywanie tortu, to upewnijcie się, że dobrze stężała.
- W przepisie piszę, że do kremu kawowego można dodać 1 lub 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy. Wszystko zależy od tego jak intensywny smak chcecie uzyskać. Moja teściowa przygotowuje cieńszą warstwę kremu, ale za to bardzo intensywną w smaku.
- Dekoracje z czekolady zawsze robię sama. Wystarczą silikonowe foremki w wybranym kształcie. W kąpieli wodnej rozpuszczam 50% mlecznej i 50% gorzkiej czekolady, uzupełniam wgłębienia, studzę i wkładam do zamrażalnika. Twarde delikatnie wyciągam na talerzyk i wkładam do lodówki. Dodatkowo dekoruję pędzelkiem złotym lub srebrnym jadalnym proszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz