niedziela, 14 sierpnia 2022

Tureckie chlebki z mięsem, tłuczonymi ziemniakami i kozim serem


Nie ma innego sposobu, aby się przekonać jakie to pyszne, jak przygotować samodzielnie i skosztować. Mimo to spróbuję Wam opisać ten smak. Po pierwsze chlebki są chrupiące, ale nie twarde. Farsz łączy się idealnie. Z jednej strony mamy tłuczone ziemniaki z twarogiem i czosnkiem, dobrze doprawione pieprzem i gałką muszkatołową. Kolejną warstwę stanowi dobrze doprawione mięso wołowe z cebulą. Zaś pomiędzy mięsem, a ziemniakami mamy kozi ser, który nie tylko świetnie łączy cały farsz, ale również nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Jeżeli chodzi o modyfikacje, to można zwykłe mleko zastąpić kozim lub owczym. Można również ser kozi zastąpić owczym. Mięso wołowe również można zastąpić baraniną. Wszystko jest tutaj nie tylko kwestią gustu, ale również dostępności składników. 



Na 4 duże prostokąty.


SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 125 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 ml letniego mleka 3,2%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów sera koziego
  • sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
  • kwaśna śmietana 12%



WYKONANIE


Ciasto: Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać rozkruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut.


Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na co najmniej godzinę.


Farsz: Cebulę obrać i drobno pokroić. Następnie przełożyć na patelnię, dodać mięso wołowe, polać olejem rzepakowym, doprawić dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu do czasu do momentu, aż nie będzie surowe.


Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół i umieścić w garnku. Następnie zalać wodą, dodać soli i gotować do miękkości. Wodę odcedzić, do ziemniaków dodać masło, mleko i pognieść tłuczkiem. Następnie dodać twaróg, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ponownie pognieść i dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. 


Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Następnie krótko zagnieść i podzielić na 4 równie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym na długi prostokąt. Na połowie ciasta (zachowując odstęp od jego brzegów) wyłożyć równomiernie farsz z tłuczonych ziemniaków, następnie ułożyć na nim 2 plasterki koziego sera i na wierzchu ułożyć równomiernie farsz mięsny. Następnie drugą połową ciasta przykryć farsz i dobrze zlepić brzegi. Tak przygotowane chlebki piec z obu stron na rozgrzanej patelni lub w grillu elektrycznym. Ciasto powinno być chrupiące.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz