piątek, 11 lutego 2022

Szaszłyki z burakami i szaszłyki z ananasem z grilla lub piekarnika

 

Szaszłyki zimą? Dlaczego nie? Latem grillujemy na okrągło, bo mamy duży grill gazowy. Grille gazowe są świetnym rozwiązaniem. Rozpala się je dosłownie ekspresowo i można przygotować na nich właściwie wszystko. Dzięki pokrywie jedzenie przygotowuje się szybko i równomiernie. Poza grillowaniem można również szybko odgrzać gotowe dania np. krokiety. 

Wracając do moich szaszłyków. Przygotowałam je w piekarniku. Wyszły przepyszne i soczyste, co jest zapewne zasługą dobrej marynaty i odpowiedniej temperatury pieczenia. Ja do przygotowania moich szaszłyków wykorzystałam zestaw do szaszłyków firmy Enders. Można takie kupić w sklepie internetowym decofire. Są bardzo długie, więc zmieści się na nich dużo kawałków warzyw, owoców i mięsa. Zestaw posiada również boczne podpórki, na które kładzie się gotowe szaszłyki. Dzięki temu szaszłyki wiszą w powietrzu i pieczą się równomiernie. Taki zestaw do szaszłyków można wykorzystać na grillu lub w piekarniku. Marka Enders, to nowość na polskim rynku.

Poniżej chcę Wam zaproponować dwa rodzaje szaszłyków: 

  1. Z burakami, kurczakiem, czerwoną cebulą i czerwoną papryką.
  2. Z ananasem, kurczakiem, czerwoną cebulą i czerwoną papryką.



SKŁADNIKI

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 czerwone cebule
  • 400 g ugotowanych buraków
  • 1 puszka ananasa w kostce
  • olej rzepakowy
  • przyprawa do grilla
  • suszony lub świeży tymianek



WYKONANIE


Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać olejem rzepakowym i obficie doprawić przyprawą do grilla (najlepiej przyprawą grillową do kurczaka). Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Papryki umyć, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Następnie przełożyć do miski, polać olejem i doprawić przyprawą do grilla. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ananas odsączyć z zalewy. Buraki pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i posypać świeżym lub suszonym tymiankiem.


Przygotować dwa rodzaje szaszłyków. Pierwszy zestaw: nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków mięso z kurczaka, czerwoną cebulę, buraki i czerwoną paprykę. Drugi zestaw: nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków mięso z kurczaka, ananas, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na kratce z wyposażenie piekarnika. Kratkę wraz z szaszłykami włożyć na środkową półkę piekarnika. Na spód piekarnika włożyć zwykła blaszkę, tak aby tłuszcz miał gdzie skapywać. Szaszłyki piec około 30 minut.


Uwagi: Oczywiście powyższe szaszłyki można również upiec tradycyjnie na grillu. Jeżeli nie posiadacie, to ja osobiście polecam grille gazowe. Przez większość życia korzystałam z tradycyjnego na brykiety, a zakup gazowego uważam za jedną z trafniejszych decyzji.









2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie :-) Miałam w planach między burakami ser feta, ale się kruszył w trakcie nabijania. Upiekłam go więc osobno i podałam z szaszłykami.

      Usuń