Szaszłyki zimą? Dlaczego nie? Latem grillujemy na okrągło, bo mamy duży grill gazowy. Grille gazowe są świetnym rozwiązaniem. Rozpala się je dosłownie ekspresowo i można przygotować na nich właściwie wszystko. Dzięki pokrywie jedzenie przygotowuje się szybko i równomiernie. Poza grillowaniem można również szybko odgrzać gotowe dania np. krokiety.
Wracając do moich szaszłyków. Przygotowałam je w piekarniku. Wyszły przepyszne i soczyste, co jest zapewne zasługą dobrej marynaty i odpowiedniej temperatury pieczenia. Ja do przygotowania moich szaszłyków wykorzystałam zestaw do szaszłyków firmy Enders. Można takie kupić w sklepie internetowym decofire. Są bardzo długie, więc zmieści się na nich dużo kawałków warzyw, owoców i mięsa. Zestaw posiada również boczne podpórki, na które kładzie się gotowe szaszłyki. Dzięki temu szaszłyki wiszą w powietrzu i pieczą się równomiernie. Taki zestaw do szaszłyków można wykorzystać na grillu lub w piekarniku. Marka Enders, to nowość na polskim rynku.
Poniżej chcę Wam zaproponować dwa rodzaje szaszłyków:
- Z burakami, kurczakiem, czerwoną cebulą i czerwoną papryką.
- Z ananasem, kurczakiem, czerwoną cebulą i czerwoną papryką.
SKŁADNIKI
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 3 czerwone cebule
- 400 g ugotowanych buraków
- 1 puszka ananasa w kostce
- olej rzepakowy
- przyprawa do grilla
- suszony lub świeży tymianek
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać olejem rzepakowym i obficie doprawić przyprawą do grilla (najlepiej przyprawą grillową do kurczaka). Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Papryki umyć, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Następnie przełożyć do miski, polać olejem i doprawić przyprawą do grilla. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ananas odsączyć z zalewy. Buraki pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i posypać świeżym lub suszonym tymiankiem.
Przygotować dwa rodzaje szaszłyków. Pierwszy zestaw: nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków mięso z kurczaka, czerwoną cebulę, buraki i czerwoną paprykę. Drugi zestaw: nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków mięso z kurczaka, ananas, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na kratce z wyposażenie piekarnika. Kratkę wraz z szaszłykami włożyć na środkową półkę piekarnika. Na spód piekarnika włożyć zwykła blaszkę, tak aby tłuszcz miał gdzie skapywać. Szaszłyki piec około 30 minut.
Uwagi: Oczywiście powyższe szaszłyki można również upiec tradycyjnie na grillu. Jeżeli nie posiadacie, to ja osobiście polecam grille gazowe. Przez większość życia korzystałam z tradycyjnego na brykiety, a zakup gazowego uważam za jedną z trafniejszych decyzji.
Smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :-) Miałam w planach między burakami ser feta, ale się kruszył w trakcie nabijania. Upiekłam go więc osobno i podałam z szaszłykami.
Usuń