czwartek, 17 lutego 2022

Pieczone jabłka w galaretce ze śmietaną

 

Czasami najprostsze desery są najsmaczniejsze. Jabłka, galaretka i śmietana świetnie się łączą. Upieczone z cukrem i cynamonem jabłka smakują rewelacyjnie. Polecam.



Na 4 desery.


SKŁADNIKI


Pieczone jabłka w galaretce:

  • 1 galaretka o smaku malinowym
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Bita śmietana:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • dekoracje cukiernicze



WYKONANIE


Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia.


Jabłka umyć, obrać ze skórki i bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło, wsypać cukier i dodać jabłka i cynamon. Całość wymieszać i piec rzadko mieszając. Upieczone jabłka przełożyć do 4 szklanek i zostawić do ostudzenia. Ostudzone zalać galaretką i włożyć do lodówki do stężenia galaretki.


Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dekoracyjną tylką i wycisnąć na każdy deser. Następnie śmietanę posypać przez sitko kakao i udekorować desery według uznania dekoracjami cukierniczymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz