Czasami najprostsze desery są najsmaczniejsze. Jabłka, galaretka i śmietana świetnie się łączą. Upieczone z cukrem i cynamonem jabłka smakują rewelacyjnie. Polecam.
Na 4 desery.
SKŁADNIKI
Pieczone jabłka w galaretce:
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- dekoracje cukiernicze
WYKONANIE
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło, wsypać cukier i dodać jabłka i cynamon. Całość wymieszać i piec rzadko mieszając. Upieczone jabłka przełożyć do 4 szklanek i zostawić do ostudzenia. Ostudzone zalać galaretką i włożyć do lodówki do stężenia galaretki.
Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dekoracyjną tylką i wycisnąć na każdy deser. Następnie śmietanę posypać przez sitko kakao i udekorować desery według uznania dekoracjami cukierniczymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz