Likier kawowy w wersji de luxe, to nie tylko połączenie najlepszych składników, ale również połączenie dwóch alkoholi: wódki i whisky. Likier wychodzi dosyć ostry, więc jeżeli wolicie łagodniejszą wersję, to możecie zmniejszyć ilość alkoholu o 50-100 ml. Mojej rodzinie zdecydowanie smakuje ta bardziej wyrazista wersja. Tym bardziej, że likieru nie wypija się nigdy zbyt dużo. Ja zazwyczaj nie wypijam więcej niż 1-2 kieliszki na dzień. Domowe likiery zawsze są najlepsze i będę to ciągle powtarzać ;-)
SKŁADNIKI
- 2 kopiaste łyżeczki świeżo mielonej kawy + 160 ml wody
- 100 g białej czekolady
- 1 puszka (530 g) zagęszczonego mleka słodzonego
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 300 ml whisky
- 300 ml wódki 40%
WYKONANIE
Kawę przygotować wedle uznania w kawiarce, ekspresie lub po turecku (tą ostatnią należy przelać przez filtr, aby w likierze nie było fusów). Gorącą kawę przelać do garnuszka, dodać do niej połamaną białą czekoladę i mieszać, tak aby czekolada się rozpuściła (w razie potrzeby krótko podgrzać mieszając). Kawę z czekoladą zostawić do ostudzenia. Likier można łączyć w dużej misce miksując go, ale lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie blendera kielichowego. W misie blendera umieścić kawę z czekoladą, mleko zagęszczone, ekstrakt waniliowy, kakao, kardamon i krótko zmiksować. Następnie dodać śmietanę, wódkę i whisky, po czym ponownie krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Likier wymieszać jeszcze łyżką i przelać do szczelnych butelek. Gotowy likier przechowywać w lodówce. Likier jest gotowy do spożycia na następny dzień. Przed nalaniem należy dobrze wstrząsnąć butelką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz