Sposobów na grzane wino jest wiele. Ja lubię jak jest bardzo korzennie i aromatycznie, dlatego nie żałuję dodatków. Składniki takie jak imbir, skórka pomarańczowa i cytrynowa, goździki, anyż i korę cynamonu gotuję w soku pomarańczowym, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Dopiero później dodaję pozostałe składniki i podgrzewam do odpowiedniej temperatury.
SKŁADNIKI
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 długa kora cynamonu
- 2 obrane plasterki korzenia imbiru
- 2 łyżeczki goździków
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 przyprawy korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 750 ml wytrawnego czerwonego wina
WYKONANIE
Do garnuszka wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę obraną z cytryny i pomarańczy (tylko żółta i pomarańczowa część), gwiazdkę anyżu, korę cynamonu, imbir i goździki, po czym zagotować. Gotować co najmniej kilka minut, tak aby wydobyć aromat korzennych przypraw. Następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, kardamon, cynamon, przyprawę do piernika, miód i wino. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż wino będzie gorące (uwaga, nie można go doprowadzić do wrzenia). Następnie przecedzić i podawać w kieliszkach do wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz