niedziela, 2 stycznia 2022

Korzenne grzane wino

 

Sposobów na grzane wino jest wiele. Ja lubię jak jest bardzo korzennie i aromatycznie, dlatego nie żałuję dodatków. Składniki takie jak imbir, skórka pomarańczowa i cytrynowa, goździki, anyż i korę cynamonu gotuję w soku pomarańczowym, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Dopiero później dodaję pozostałe składniki i podgrzewam do odpowiedniej temperatury.




SKŁADNIKI

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 długa kora cynamonu
  • 2 obrane plasterki korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki goździków
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 przyprawy korzennej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 750 ml wytrawnego czerwonego wina



WYKONANIE


Do garnuszka wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę obraną z cytryny i pomarańczy (tylko żółta i pomarańczowa część), gwiazdkę anyżu, korę cynamonu, imbir i goździki, po czym zagotować. Gotować co najmniej kilka minut, tak aby wydobyć aromat korzennych przypraw. Następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, kardamon, cynamon, przyprawę do piernika, miód i wino. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż wino będzie gorące (uwaga, nie można go doprowadzić do wrzenia). Następnie przecedzić i podawać w kieliszkach do wina.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz