poniedziałek, 17 stycznia 2022

Pieczeń z rozmarynem i warzywami


Pieczeń z rozmarynem i warzywami, to sprawdzony sposób na pyszną potrawę "jednogarnkową" lecz tym razem w wersji z piekarnika. Dzięki warstwom mięso jest idealnie soczyste i miękkie, marchewki idealnie ugotowane, zaś ziemniaczki lekko przypieczone. Całość komponuje się idealnie.




SKŁADNIKI

  • 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 długie gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna  ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg ziemniaków
  • olej rzepakowy



WYKONANIE


Mięso umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością ostrej papryki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie naczynia ułożyć gałązki rozmarynu, masło, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie ułożyć kawałki mięsa. 


Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub słupki. Ziemniaki przełożyć do miski, polać olejem, wymieszać i dobrze doprawić przyprawą do ziemniaków. Marchewki ułożyć na mięsie, następnie ułożyć ziemniaki, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piekarnik włączyć i ustawić na temperaturę 200°C. Od momentu nagrzania piekarnika, piec potrawę godzinę. Na 10 minut przed upływem czasu można zdjąć pokrywę naczynia, aby ziemniaczki się przypiekły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz