SKŁADNIKI
- 1,2 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 3 ząbki czosnku
- 3 długie gałązki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków
- 1 kg marchewki
- 1 kg ziemniaków
- olej rzepakowy
WYKONANIE
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością ostrej papryki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie naczynia ułożyć gałązki rozmarynu, masło, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie ułożyć kawałki mięsa.
Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub słupki. Ziemniaki przełożyć do miski, polać olejem, wymieszać i dobrze doprawić przyprawą do ziemniaków. Marchewki ułożyć na mięsie, następnie ułożyć ziemniaki, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piekarnik włączyć i ustawić na temperaturę 200°C. Od momentu nagrzania piekarnika, piec potrawę godzinę. Na 10 minut przed upływem czasu można zdjąć pokrywę naczynia, aby ziemniaczki się przypiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz