Uwielbiam smak tej zapiekanki. To potrawa, którą mogłabym jeść codziennie. W dodatku wierzchnia warstwa z pomidorów i mozzarelli nadaje zapiekance apetyczny wygląd i świetnie komponuje się smakowo z pozostałymi składnikami. Ja przygotowuję zapiekankę z poniższego przepisu w dwóch osobnych naczyniach żaroodpornych. Wygląda to lepiej i zdecydowanie łatwiej się nakłada. Oczywiście mamy dzięki temu dwa razy więcej wierzchniej warstwy ;-)
Składniki na 2 naczynia żaroodporne. Porcja dla 5-6 osób.
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 2 garście mrożonego groszku
- 200 g pieczarek
- 200 g śmietany 30%
- 2 kulki mozzarelli w zalewie
- 400 g makaronu pełnoziarnistego lub mieszanego fusilli
- 5-6 dużych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz, oregano
WYKONANIE
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać ją około 2-3 łyżkami oleju słonecznikowego (z suszonych pomidorów), przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa nadal smażąc. Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę, zaś pieczarki na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać cukinię, pieczarki i groszek. Dusić pod przykrywką. Następnie dodać śmietanę, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone i podgrzewać około 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzony z wody makaron dodać do pozostałych składników, wymieszać i poprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dwa naczynia żaroodporne wysmarować olejem z suszonych pomidorów. Gotowy makaron z warzywami przełożyć do obu naczyń wyrównując wierzch. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć je na wierzchu obu zapiekanek, następnie posypać rozdrobnioną mozzarellą i oprószyć dużą ilością suszonego oregano. Nałożyć pokrywy obu naczyń żaroodpornych i włożyć zapiekanki do piekarnika. Zapiekać 25 minut. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz