wtorek, 22 września 2020

Kruche babeczki z jagodami i pianką budyniową


Z okazji pierwszego kalendarzowego dnia jesieni w mojej kuchni zawitała również jesień w postaci złotych odcieni. Kruche babeczki z jagodami i pianką budyniową, to pyszny i ładnie prezentujący się deser. Wbrew pozorom babeczki są proste w przygotowaniu. Aby nadać im miłego, jesiennego wyglądu posypałam je złotym barwnikiem w proszku. Na zdjęciu tego nie widać, ale zapewniam, że wygląda to uroczo. Z podanej ilości składników wyszło mi 14 babeczek.



SKŁADNIKI


Kruche ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
Nadzienie:

  • 150 g jagód (u mnie mrożone)
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 90 g kwaśnej śmietany 18%
  • opcjonalnie barwnik złoty w proszku


WYKONANIE

Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać szczyptę soli, żółtka i posiekane na małe kawałki masło. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać z niego koła o średnicy około 5 cm. Koła z ciasta włożyć do otworów w formie do pieczenia babeczek lub do silikonowych foremek i wylepić nimi dobrze spód i boki. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 7 minut do lekkiego podpieczenia. Następnie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Drugą część ciasta rozwałkować i powycinać foremkami liście i kwiaty. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej powycinane z ciasta kwiaty i liście, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 10 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać do niej proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodać jagody (jeżeli korzystacie z mrożonych, to ich nie odmrażać) i ponownie wymieszać. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier puder. Do białek dodać śmietanę z proszkiem budyniowym i jagodami, po czym delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masę nakładać do podpieczonego kruchego spodu tworząc małą górkę (patrz zdjęcie). Następnie włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec jeszcze 25 minut. Upieczone babeczki należy wyciągnąć z formy/foremek, aby zachowały zwoją kruchość. Wystudzone babeczki udekorować kruchymi kwiatami i liśćmi. Dodatkowo jeżeli posiadacie, to posypać je lub posmarować pędzelkiem złotym barwnikiem w proszku.


Uwagi: Jeżeli korzystacie z formy do babeczek, to wyciągnięcie upieczonych babeczek może być nieco trudniejsze. Ja wycięłam duży prostokąt z papieru do pieczenia, przyłożyłam go do wierzchu formy i obróciłam ją do góry nogami. Dzięki temu babeczki wypadły nie uszkadzając się.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz