środa, 2 września 2020

Hummus z warzywami


Osobiście uwielbiam hummus i jadam go nawet kilka razy w tygodniu. Lubię go grubo smarować na chlebie, dlatego wersje sklepowe wystarczają mi na bardzo krótko. Dlatego też przygotowuję go od czasu do czasu w domu. Teraz wiem już, w którym momencie najlepiej łączyć ze sobą składniki, aby uzyskać delikatną masę bez grudek, a równocześnie nie spalić mojego ukochanego blendera wysokoobrotowego ;-) Najpierw miksuję więc warzywa z dodatkiem wody z gotowania ciecierzycy, później stopniowo dodaję ugotowaną ciecierzycę miksując. A dopiero w momencie, gdy z tych składników uzyskam delikatną masę, to wtedy dodaję pastę tahini, krótko miksuję, a później mieszam już ręcznie. Przyprawy dodaję już z warzywami. Na koniec doprawiam tylko solą i pieprzem. Jeżeli chodzi o dodanie pasty tahini, to nie warto dodawać jej za dużo, bo można przedobrzyć. Hummus powinien być smaczny, a sezam niewyczuwalny.



SKŁADNIKI

  • 200 g ciecierzycy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pomidor
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki pasty tahini




WYKONANIE

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie i zostawić na noc.

Na następny dzień ciecierzycę odcedzić z wody, zalać nową i postawić na średnim ogniu. Gotować około 50-60 minut do miękkości. Ugotowaną odcedzić z wody (wody nie wylewać, bo będzie potrzebna do hummusu). Zostawić do ostudzenia.

Papryki i pomidor umyć. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i wraz z pomidorem pokroić na mniejsze kawałki, po czym przełożyć na patelnię. Ząbki czosnku i cebulę obrać z łupić. Czosnek posiekać nożem, a cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do pozostałych warzyw, polać oliwą i chwilę smażyć mieszając. Następnie wlać 1/2 szklanki wody z gotowania ciecierzycy, nałożyć pokrywę i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby dolać jeszcze wody z gotowania ciecierzycy). Zostawić do ostudzenia.

Warzywa przełożyć do misy blendera, dodać 1/2 szklanki wody z gotowania ciecierzycy, sok z cytryny, słodką paprykę, wędzoną paprykę, chili, mielony kminek, płaską łyżkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, po czym włączyć urządzenie. Do gładkiej masy dodać nieco ugotowanej ciecierzycy i ponownie zmiksować. Masa powinna być delikatna, więc w razie potrzeby dolewać również wodę z gotowania ciecierzycy. Ciecierzycę dodawać, aż całość zostanie zmiksowana, a masa będzie gładka i bez grudek. Na koniec dodać pastę tahini i ponownie zmiksować. Masę przelać do dużego pojemnika z pokrywą i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce. Podawać z pieczywem i wybranymi dodatkami. 





1 komentarz:

  1. Uwielbiam hummus w każdej postaci.
    Twój zapowiada się wyśmienicie! <3

    OdpowiedzUsuń