Mini pizze na cieście francuskim z pomidorami, parówkami, mozzarellą i ziołami, to świetna przekąska nie tylko dla gości, ale również dla rodziny. U mnie sprawdziła się jako przekąska pomiędzy posiłkami, bo takie mini pizze są smaczne nie tylko na gorąco, ale również na zimno. W związku z tym, że mam na ogródku świeże oregano, to własnie takie wykorzystałam, ale możecie je z powodzeniem zastąpić suszonym.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 6 parówek
- 2 duże pomidory
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- zioła prowansalskie, oregano
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Oba ciasta francuskie rozwinąć, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi i oregano. Następnie ciasto podzielić na średniej wielkości prostokąty.
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Parówki przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę podzielić na trzy części i ponacinać z jednej strony wzdłuż brzegu. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałożyć najpierw plaster pomidora, później dwa kawałki parówki i na koniec rozdrobnioną mozzarellę. Tak przygotowane kawałki ciasta przełożyć w niewielkich odstępach na blaszki, posypać ziołami i włożyć do piekarnika (ja każdą blaszkę piekłam pojedynczo). Piec około 20 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie, a pizze się dobrze upieczą. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wyśmienite! <3
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka mini wersja pizzy, a Twoja prezentacja jeszcze bardziej zachęca do jedzenia!
Koniecznie muszę takie przygotować :D
Serdecznie pozdrawiam :)