Bardzo smaczna i sycąca sałatka, która idealnie sprawdzi się na obiad lub podwieczorek. Sałatkę można polać dipem po jej przygotowaniu już na talerzach lub wymieszać wszystkie składniki wraz z dipem. Mi osobiście bardzo smakowała i na pewno niejednokrotnie wrócę do tego przepisu.
Składniki na 2-3 porcje.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, słodka papryka, chili
- 1 miks sałat
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka mieszanki ziół sałatkowych
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól, pieprz
WYKONANIE
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Polać oliwą, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością chili. Następnie usmażyć na średnim ogniu i zostawić do ostudzenia. Brokuł obrać w różyczki i ugotować na parze (około 8 minut) do miękkości. Również zostawić do ostudzenia.
Do miseczki lub małego garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, musztardę, zioła sałatkowe, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Miks sałat umyć. Sałatkę można przygotować na dwa sposoby: łącząc wszystkie składniki z dipem w jednej misce lub nakładając sałatkę warstwami do talerzy. Drugi z sposobów opisuję poniżej.
Do dwóch lub trzech talerzy nakładać kolejno: najpierw nieco miksu sałat, różyczki brokułu, kurczaka, paprykę, pestki dyni i nieco dipu i kolejną warstwę tak samo jak wcześniejszą, aż do wyczerpania wszystkich składników. Sałatkę podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz