Ciasto składa się z czekoladowego biszkoptu, warstwy budyniowej przygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki.
Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już ani czasu, ani też siły na zrobienie jakichkolwiek skomplikowanych zdjęć. Mąż ma urodziny 22 stycznia, a ja dopiero dzisiaj zebrałam się do napisania przepisu :-)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 1 torebka zielonej herbaty
- 2 kieliszki wódki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
- 450 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 1-2 łyżki kakao
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko połowę składników sypkich, delikatnie wymieszać, wlać wodę, wymieszać, po czym przesiać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać do ich połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.
Nasączenie: Zieloną herbatę zaparzyć w filiżance, dodać cukier i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej wlać wódkę i wymieszać. Biszkopt przekroić na dwa równe placki i oba nasączyć herbatą.
Krem budyniowy: Z 450 ml mleka odlać niepełną szklankę, pozostałe mleko przelać do garnuszka, postawić na palniku i zagotować. W szklance wymieszać proszek budyniowy i kakao, po czym wlać do zagotowanego mleka i podgrzewać energicznie mieszając, aż do powstania gęstego budyniu. Budyń zostawić do ostudzenia. Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na dolnym biszkopcie i włożyć na godzinę do lodówki.
Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Na krem budyniowy nałożyć górny biszkopt, następnie śmietanę i posypać wierzch przez sitko kakao.
bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie😍
OdpowiedzUsuń