sobota, 1 lutego 2020

Ciasto budyniowe ze śmietaną


Ciasto składa się z czekoladowego biszkoptu, warstwy budyniowej przygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki.

Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już ani czasu, ani też siły na zrobienie jakichkolwiek skomplikowanych zdjęć. Mąż ma urodziny 22 stycznia, a ja dopiero dzisiaj zebrałam się do napisania przepisu :-) 



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Nasączenie:

  • 1 torebka zielonej herbaty
  • 2 kieliszki wódki
  • 1 łyżeczka cukru
Krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
  • 450 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
Śmietana:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1-2 łyżki kakao


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko połowę składników sypkich, delikatnie wymieszać, wlać wodę, wymieszać, po czym przesiać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać do ich połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia.

Nasączenie: Zieloną herbatę zaparzyć w filiżance, dodać cukier i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej wlać wódkę i wymieszać. Biszkopt przekroić na dwa równe placki i oba nasączyć herbatą.

Krem budyniowy: Z 450 ml mleka odlać niepełną szklankę, pozostałe mleko przelać do garnuszka, postawić na palniku i zagotować. W szklance wymieszać proszek budyniowy i kakao, po czym wlać do zagotowanego mleka i podgrzewać energicznie mieszając, aż do powstania gęstego budyniu. Budyń zostawić do ostudzenia. Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na dolnym biszkopcie i włożyć na godzinę do lodówki.

Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Na krem budyniowy nałożyć górny biszkopt, następnie śmietanę i posypać wierzch przez sitko kakao.


3 komentarze: