Galette z jagodami, to szybki sposób na przygotowanie pysznego specjału rodem z Francji. Moje galette składa się tylko z ciasta kruchego i jagód. Ten minimalizm sprawia nie tylko, że wypiek ten przygotowuje się bardzo szybko, ale również jest przepyszny i nieźle się prezentuje.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 300 g jagód
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, jajko, posiekane nożem zimne masło i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkować w kształt okręgu. Na środek wsypać świeże umyte jagody lub mrożone i podwinąć boki. Przełożyć na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Zimne ciasto z jagodami przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Galette można podawać bez dekoracji lub posypane samym cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz