Babeczki makowe z kremem truskawkowym są przepyszne! Będą piękną i smaczną ozdobą stołu na każde spotkanie rodzinne, poza tym świetnie się sprawdzą również na piknik lub spotkanie na podwórku. Dzięki temu, że są niewielkie nie potrzeba do nich sztućców, a że są takie smaczne, to wierzcie mi, że trudno skończyć na jednej ;-)
SKŁADNIKI
Biszkopt makowy:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 70 g maku niebieskiego
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody
- 1 słoik (250 g) dżemu truskawkowego (u mnie dżem truskawkowy z belgijską czekoladą Łowicz)
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do śmietany dodać lekko tężejącą galaretkę i całość dobrze zmiksować.
Z biszkoptu oderwać papier do pieczenia, po czym wykrajać szklanką koła. Każde posmarować dżemem truskawkowym, a następnie wycisnąć szprycą dekoracyjną krem truskawkowy. Babeczki udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z kolorowych perełek, czekoladowych motyli i kwiatów).
Uwagi: Zamiast babeczek truskawkowych można zrobić w dowolnym innym smaku, np. zamieniając dżem na wiśniowy i tak samo z galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz