Potrawka z makaronem, to zdecydowanie idealne danie dla zabieganych. Nie tylko świetnie smakuje, ale również nie należy do czasochłonnych. Potrawa ta nie zrujnuje również Waszego portfela, bo z podanych składników najedzą się do syta spokojnie 4 osoby.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 450 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 600 ml soku pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli kidney
- 400 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (u mnie pół na pół pełnoziarnisty i z dodatkiem warzyw)
- 1 łyżeczka cukru
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chili
WYKONANIE
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do dużej brytfanny lub garnka wlać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pomidory w puszce, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze przez chwilę całość smażyć. Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli korzystacie z mrożonej, to nie odmrażać jej, dzięki czemu można ją połamać zamiast kroić). Dodać ją do potrawy, wlać sok pomidorowy, nałożyć pokrywkę i gotować do momentu, aż fasolka będzie miękka.
W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (dodając do wrzątku sól i olej rzepakowy). Gdy fasolka będzie już miękka, to dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę kidney. Do potrawy dodać również ugotowany makaron, cukier i całość doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chili (przy czym chili nie dodajemy tak dużo jak do dań typu chili con carne). Jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, to można dolać jeszcze soku pomidorowego lub przegotowanej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz