wtorek, 17 kwietnia 2018

Opinia o nowych dżemach Łowicz - Czeko Dżemy


Ostatnio zawitał u mnie kurier z nowością Łowicza: Czeko Dżemami. Czym są Czeko Dżemy? Jak już sama nazwa sugeruje, to dżemy owocowe z dodatkiem czekolady. Czytając etykietę dowiadujemy się, że jest to belgijska mleczna czekolada

Przyznam szczerze, że jestem strasznym łasuchem na słodkie, więc bardzo byłam ciekawa smaku Czeko Dżemów. Nie za bardzo odpowiadała mi jednak perspektywa jedzenia ich na chlebie. Dlatego też upiekłam babeczki makowe z kremem truskawkowym, które przełożyłam Czeko Dżemem truskawkowym. Wierzcie mi, że całość smakowała rewelacyjnie! Nie mogę piec takich pyszności, bo miałam problem z zaprzestaniem pochłaniania kolejnych babeczek. Za to słodkie szaleństwo przyjdzie mi odpokutować wzmożonymi ćwiczeniami ;-) Poniżej podaję Wam link do przepisu na wspomniane wyżej babeczki. Technicznie rzecz ujmując, to biszkopciki makowe posmarowane Czeko Dżemem truskawkowym i udekorowane kremem truskawkowym na bazie śmietany kremówki. 

Przepis: Babeczki makowe z kremem truskawkowym.




Oczywiście na babeczkach się nie skończyło. Koniecznie musiałam skosztować Czeko Dżemów prosto ze słoiczka. Mmmm... Przepyszne! Żeby nie przesadzać skosztowałam z każdego tylko płaską łyżeczkę, ale w razie napadu panicznej ochoty na coś słodkiego, Czeko Dżemy Łowicz sprawdzą się idealnie. Następnie przyszła pora na naleśniki. Robię je w domu bardzo często, głównie dla mojego syna. Tym razem upiekłam bananowe i posmarowałam Czeko Dżemem brzoskwiniowym. Na prawdę pyszne połączenie. Co jeszcze smarowałam? No więc Czeko Dżem świetnie pasuje również do rogalików (szczególnie do tych domowych). Myślę, że słodkie bułki nadziewane Czeko Dżemem również wyszłyby super. 

W skrócie z czym polecam Czeko Dżemy:
  • Do słodkich wypieków, np. do przełożenia ciast i tortów, do nadziewania słodkich bułek i rogalików, do kruchych ciasteczek zamiast marmolady itp.
  • Do posmarowania rogali, słodkich bułek itp.
  • Do jedzenia prosto ze słoika.
  • Do słodkich deserów.
  • Do dań wytrawnych np. mięs.
  • Do podawania z naleśnikami.
  • Do wykorzystywania nie tylko w kuchni... w sypialni też może być słodko ;-)



Jaka jest więc moja opinia o Czeko Dżemach? Jestem zdecydowanie na TAK! Nie twierdzę, że mają się one stać podstawą każdego śniadania, ale są miłym i przyjemnym urozmaiceniem. Wydaje mi się również, że to świetne ułatwienie przygotowywania deserów i ciast. Czeko Dżemy są lepsze do posmarowania np. tortu czekoladowego, niż zwykły dżem owocowy, który ma bardziej rzadką konsystencję. No właśnie. Powinnam o tym wspomnieć już wcześniej. Czeko Dżemy przypominają w konsystencji marmoladę. Tak mnie od razu kusi, aby zrobić kruche ciasteczka z Czeko Dżemem. Zapewne wyszłyby pyszne. Poza tym, co napisałam znajdzie się wiele osób, które napisze, że przecież Czeko Dżemy zawierają cukier. No więc cukier zawierają nawet sosy sałatkowe. Ja wychodzę z założenia, że cukier jest 100 razy lepszy niż syrop glukozowo-fruktozowy. No i przecież nikt nie zjada całego słoika dżemu na jeden raz? Więc nie popadajmy w przesadę. We wszystkim jest ważna równowaga.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz