poniedziałek, 25 listopada 2019

Sycąca potrawka z kiełbasą i boczkiem po meksykańsku


Ta potrawa to połączenie smaku meksykańskich, pikantnych dań z naszą polską fasolką po bretońsku. Wierzcie mi, że czasami warto eksperymentować, bo jak się okazuje może z tego wyjść pyszna i niecodzienna potrawa. Mi osobiście bardzo smakowało. Dużym plusem jest również szybkość przygotowania potrawy. W niecałe 30 minut miałam obiad gotowy.



SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4-5 sztuk kiełbasy śląskiej Morliny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, świeżo mielony pieprz, chili, majeranek


WYKONANIE

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę i przełożyć wraz z cebulą do głębokiej patelni. Dodać olej rzepakowy i smażyć. Kiełbasy pokroić w plastry i dodać do podsmażonego boczku. Nadal smażyć mieszając od czasu do czasu, aż kiełbasa się lekko przypiecze. Następnie dodać pomidory w puszce, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych papryki, koncentrat pomidorowy, wlać 2 szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić do momentu, aż papryki zmiękną. Obie fasole i kukurydzę odsączyć z zalewy na sitku, dodać do potrawy i doprawić solą, pieprzem, chili i majerankiem. Potrawa powinna być pikantna (w jakim stopniu należy dostosować indywidualnie). Potrawę gotować jeszcze 5 minut, po czym podawać z pieczywem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz