Pyszny i delikatny sernik połączony z karmelem i orzeszkami ziemnymi, a to wszystko pod warstwą polewy czekoladowej. Ciasto wbrew pozorom przygotowuje się łatwo i nie jest czasochłonne, bo studzi się przecież bez naszego udziału ;-) Jeżeli przygotujecie sam sernik bez karmelu i czekolady, to będzie równie pyszny. Ma delikatny, kremowy smak z delikatnie wyczuwalnym kajmakiem. Mi osobiście bardzo ten sernik smakuje, ale za sprawą orzeszków ziemnych jest bardzo sycący, więc na pewno go starczy dla wszystkich gości.
SKŁADNIKI
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 puszka (510 g) masy kajmakowej
- 50 g kaszy manny
- 120 g masła
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 100 g śmietany 30%
- 150 g prażonych orzeszków ziemnych niesolonych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany 30%
- 50 g cukru
WYKONANIE
Sernik: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę.
Do miski wlać masło, dodać twaróg, masę kajmakową, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i żółtka, po czym zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć ubite białka z pozostałą masą i przelać do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 10 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Po godzinie zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia.
Warstwa karmelowa: Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, wsypać cukier i skropić go niewielką ilością wody. Podgrzewać nie mieszając do momentu, aż cukier się stopi i zmieni barwę na brązową. Następnie dodać masło i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wlać śmietanę i nadal podgrzewać, aż całość nieco zgęstnieje. Do karmelu wsypać orzeszki ziemne, wymieszać i przelać masę na wierzch sernika. Włożyć do lodówki.
Polewa czekoladowa: Śmietanę wlać do garnuszka, dodać cukier i podgrzać. Dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Polewę czekoladową rozsmarować na warstwie karmelu z orzeszkami i ponownie włożyć do lodówki. Sernik przed podaniem dobrze schłodzić.
fajny przepis! lubimy serniki wszelkiej maści ;)
OdpowiedzUsuń