czwartek, 6 grudnia 2018

Kaszotto z burakami i czarną rzepą


Kaszotto z burakami i czarną rzepą, to moja propozycja na sycący i zdrowy obiad. Jeżeli uwielbiacie pieczone buraki, to ta potrawa na pewno przypadnie Wam do gustu. Kolejną zaletą tego dania jest to, że zapewnia uczucie sytości na długi czas.



SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 500 g czarnej rzepy
  • oliwa
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1 kostka rosołowa drobiowa (lub 2 l wywaru warzywno-drobiowego)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony tymianek

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Buraki i czarną rzepę obrać, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Całość polać oliwą i posypać suszonym tymiankiem, po czym wymieszać dłońmi. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut, aż warzywa będą miękkie i ładnie przypieczone. Upieczone warzywa przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

Do wysokiego garnka wlać około 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, a po zagotowaniu włożyć torebki z kaszą. Gotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wyciągnąć woreczki z kaszą, ale rosołu nie wylewać.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać obficie oliwą i włączyć palnik. Chwilę smażyć, po czym dodać mięso mielone. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso mielone nie będzie surowe.

Do mięsa i cebuli dodać kaszę, wymieszać i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Jeżeli kaszotto jest zbyt suche, to dolać rosołu z gotowania się kaszy. Na koniec dodać buraki i czarną rzepę, po czym delikatnie wymieszać.

Kaszotto podawać posypane umytą i posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz