Drożdżowa rolada świetnie się sprawdzi jako dodatek w pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. Raczej odpada sama wigilia, bo wtedy wedle zwyczaju, nie spożywa się mięsa. Taka rolada będzie również pyszną przekąską w Sylwestrową noc. Przyznam szczerze, że u mnie zagościła jeszcze przed świętami jako obiad :-) Podałam ją na ciepło z czerwonym barszczem.
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 200 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 80 g masła
- 1 garść suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- oliwa
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam
WYKONANIE
Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na 3 godziny lub całą
noc. Następnie ugotować do miękkości. Grzyby wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki. Kapustę dobrze odcisnąć, drobno poszatkować, po czym przełożyć do garnka z wodą po gotowaniu grzybów, dolać wody, tak aby kapusta była nią przykryta, dodać kminek, majeranek i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić z
wody i umieścić z powrotem w garnku.
Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym dodać do mięsa. Całość polać oliwą i włączyć palnik. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki. Dodać je do lekko już podsmażonego mięsa, przyprawić całość solą i pieprzem, po czym nadal smażyć, do momentu aż mięso nie będzie surowe, a cebula i pieczarki ładnie się przysmażą. Na koniec dodać grzyby i kapustę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zostawić farsz do ostudzenia.
Ciasto drożdżowe: Do miseczki wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i
wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do
powstania zaczynu na 15 minut.
Masło rozpuścić i ostudzić. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać
sól, jajko i zaczyn. Wymieszać, dodać odrobinę stopionego masła i zacząć
wyrabiać ciasto. Gdy masło się wchłonie, to ponownie go dolać nadal wyrabiając.
Jeżeli wyrobione ciasto po zużyciu całego masła będzie nadal zbyt lepkie, to
dosypać łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i
zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia.
Ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na
prostokąt. Ostudzony farsz wyłożyć na 1/3 powierzchni ciasta wzdłuż dłuższego
boku zachowując odstęp od brzegu. Następnie zawinąć ciasno w roladę zaczynając
od strony z farszem. Dobrze zlepić wszystkie łączenia. Roladę przełożyć łączeniem w dół na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 20 minut do ponownego
wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Roladę posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem. Włożyć
do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone
drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Drożdżową roladę piec około
25-30 minut. Upieczoną wyciągnąć i podawać na ciepło np. z barszczem czerwonym. Roladę można również odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz