Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, w którym można wykorzystać mrożone owoce. Dzięki redukcji płynu w czasie smażenia, wykorzystany zostaje również sok z wiśni.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 150 g masła
- szczypta soli
- 150 g cukru trzcinowego
- 5 jajek
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem
- 200 g cukru trzcinowego
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wiśnie wraz z sokiem przełożyć na patelnię, dodać cukier i smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Masę smażyć do momentu, aż płyn się zredukuje i nie będzie zbyt lejny. Zostawić do ostudzenia (ostudzona masa jeszcze odrobinę zgęstnieje). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 22 cm wysmarować masłem, po czym wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na papier przełożyć masę wiśniową i wyrównać.
W misce utrzeć masło z cukrem i szczyptą soli. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Na koniec przesypać przez sitko mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy tortowej z masą wiśniową, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym wyciągnąć z formy i obrócić masą wiśniową do góry. Od masy wiśniowej delikatnie odkleić papier do pieczenia. Ciasto podawać całkowicie ostudzone.
Uwagi: Ciasto można również przygotować w tradycyjny sposób z dodatkiem dowolnych świeżych owoców, np. śliwek, truskawek itp. Jednakże ilość owoców należy wtedy zmniejszyć do 350-400 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz