niedziela, 28 stycznia 2018

Tort wiśniowy z kremem z białą czekoladą i kremem wiśniowym


Pyszny tort wiśniowy z dwoma kremami: wiśniowym i z białej czekolady, oba na bazie śmietany i mascarpone. Osobiście uwielbiam takie smaki. Tort przygotowywałam na 9 osób, ale wychodzi bardzo duży, więc wystarczy nawet na 20 osób. Jest przepyszny, więc koniecznie musicie spróbować :-) Gorąco Wam polecam ten przepis.



SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Warstwa wiśniowa i nasączenie:

  • 800 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 150 g cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kieliszek wódki
Krem wiśniowy i krem z białą czekoladą:

  • 1 l śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 80 ml mleka
  • 90 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zrzucić na rozłożone na ziemi ręczniki z wysokości 40-50 cm. Ostudzony biszkopt pokroić na trzy równe placki.

Wiśnie i nasączenie: Z odmrożonych wiśni odlać 120 ml soku. Pozostałe wiśnie wraz z sokiem umieścić na patelni, dodać cukier i gwiazdkę anyżu, po czym włączyć palnik. Wiśnie smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar soku, a masa będzie gęsta. Wyciągnąć gwiazdkę anyżu i zostawić do ostudzenia. Odlany sok dosłodzić do smaku, dodać wódkę i nasączyć nim wszystkie trzy placki.

Krem wiśniowy i krem z białą czekoladą: Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Około 1/3 kremu przełożyć do osobnej miski. 160 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Żelatynę zalać odrobiną zimnego mleka i zostawić do napęcznienia. W osobnym garnuszku zagotować mleko, dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i energicznie mieszając rozpuścić ją. Wyłączyć palnik i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać. Do większej ilości kremu dodać gęstniejącą galaretkę i dobrze zmiksować do powstania jednolitego kremu wiśniowego. Do mniejszej ilości kremu dodać gęstniejącą białą czekoladę i również zmiksować do powstania jednolitego białego kremu.

Składanie tortu: Na dolnym placku rozsmarować równomiernie wiśnie. Następnie ułożyć warstwę kremu wiśniowego i następny placek biszkoptu. Ponownie rozsmarować pozostały krem wiśniowy i nałożyć górny placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą czekoladą. Tort udekorować według uznania kremem, startą czekoladą lub innymi dekoracjami (u mnie kwiaty i liście z masy marcepanowej i cukrowej). Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.




1 komentarz:

  1. Zrobiłam ten torcik na urodziny syna. Smak obłędny.Sam jubilat jak i goście zachwyceni. Wychodzi bardzo duży,spokojnie na 20 osob wystarczy.
    Z ciekawością zaczerpnę innych przepisów z Pani bloga. Dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń