Drink z sorbetem cytrynowym? Dlaczego nie? ;-) To nie tylko ciekawe połączenie smaków, ale również świetna prezencja. Do tak podanego drinka nie dodajemy już lodu. Nie tylko zepsułby wizualnie wygląd drinka, ale również zmroziłby go zbyt bardzo. Sam sorbet ochładza drink już wystarczająco. Do drinka można podać mieszadełko. Drink można sączyć pozwalając się sorbetowi powoli topić lub można go lekko wymieszać.
Na 1 kieliszek koktajlowy.
SKŁADNIKI
- 1 duża gałka sorbetu cytrynowego (przepis poniżej)
- 30 ml ginu
- 70 ml Prosecco
WYKONANIE
Do kieliszka koktajlowego nałożyć jedną wielką gałkę sorbetu cytrynowego. Następnie wlać gin i Prosecco. Do drinka podawać również mieszadełko.
Sorbet:
SKŁADNIKI proporcje 1 - 1 - 1
- 200 ml soku wyciśniętego z cytryn (3-4 cytryny)
- 200 ml wody
- 200 g cukru
WYKONANIE sorbetu
Wszystkich składników musi być taka sama ilość. Dlatego też najpierw należy wycisnąć sok z cytryn. U mnie soku było 212 ml, dlatego też dodałam 212 ml wody i 212 g cukru. Sok z cytryn należy przelać przez sitko. Taką samą ilość przegotowanej wody podgrzać i do gorącej wsypać taką samą ilość cukru. Mieszać, tak aby cukier się rozpuścił. Lekko ostudzić. Następnie połączyć sok z cytryny z uzyskanym syropem cukrowym. Całość przelać do szczelnego pojemnika (np. po lodach) i umieścić w zamrażalniku. Aby nie powstały grudki sorbet należy wymieszać od czasu do czasu.
Uwagi: Z podanych proporcji wystarczy sorbetu na kilka drinków (6-8).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz