Bardzo mi zasmakowała tropikalna wersja Aperol Spritz. To pyszne połączenie drinka i deseru. U mnie owocowa wersja z melonem, marakują i pomarańczą, ale możecie zmienić mieszankę owoców i dodać np. ananas, arbuz, mango itp. Dodatek soku ananasowego dodaje nieco słodyczy do wytrawnego Prosecco. Drink należy serwować z łyżeczką deserową lub specjalną do drinków.
Na 1 duży kieliszek typu baloon lub do wina.
SKŁADNIKI
- 150 ml Prosecco
- 100 ml Aperolu
- 50 ml soku ananasowego
- 50 ml wody gazowanej
- kostki lodu
- 1/4 melona
- 1/2 marakuji
- 2 plasterki pomarańczy
- opcjonalnie mała gałązka rozmarynu
WYKONANIE
Melon pokroić w kostkę (bez skóry). Do dużego kieliszka typu baloon lu do wina wsypać kostki lodu, dodać melon, miąższ z marakuji i oprzeć o ściankę kieliszka plasterki pomarańczy. Następnie wlać Prosecco, Aperol, sok ananasowy i na koniec wodę gazowaną. Do drinka podać łyżeczkę deserową lub specjalną do drinków. Koktajl można podawać z małą gałązka rozmarynu do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz