środa, 16 marca 2022

Tropical Aperol Spritz Coctail

 

Bardzo mi zasmakowała tropikalna wersja Aperol Spritz. To pyszne połączenie drinka i deseru. U mnie owocowa wersja z melonem, marakują i pomarańczą, ale możecie zmienić mieszankę owoców i dodać np. ananas, arbuz, mango itp. Dodatek soku ananasowego dodaje nieco słodyczy do wytrawnego Prosecco. Drink należy serwować z łyżeczką deserową lub specjalną do drinków.




Na 1 duży kieliszek typu baloon lub do wina.


SKŁADNIKI

  • 150 ml Prosecco
  • 100 ml Aperolu
  • 50 ml soku ananasowego
  • 50 ml wody gazowanej
  • kostki lodu
  • 1/4 melona
  • 1/2 marakuji
  • 2 plasterki pomarańczy
  • opcjonalnie mała gałązka rozmarynu



WYKONANIE


Melon pokroić w kostkę (bez skóry). Do dużego kieliszka typu baloon lu do wina wsypać kostki lodu, dodać melon, miąższ z marakuji i oprzeć o ściankę kieliszka plasterki pomarańczy. Następnie wlać Prosecco, Aperol, sok ananasowy i na koniec wodę gazowaną. Do drinka podać łyżeczkę deserową lub specjalną do drinków.  Koktajl można podawać z małą gałązka rozmarynu do dekoracji.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz