niedziela, 17 grudnia 2017

Sycący kociołek z mięsem i warzywami


Uwielbiam takie kociołki, bo całą potrawę przygotowuje się w jednym garnku, potrawa jest sycąca i smaczna, a dzięki ostrej papryce przyjemnie rozgrzewa w zimne dni. W proponowanym przeze mnie kociołku znajdziecie mięso wieprzowe, ziemniaki, czerwone papryki, cebule, ogórki konserwowe, paprykę peperoni, a to wszystko w pysznym i aromatycznym sosie. Uwielbiam!



SKŁADNIKI

  • 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • 1 czerwona papryka peperoni
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 900 g ziemniaków
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 duży słoik ogórków konserwowych
  • mąka pszenna typ 500 (np Wrocławska)
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka


WYKONANIE

Mięso umyć, pokroić w małą kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość polać obficie oliwą, dobrze przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką, wymieszać, po czym posypać mąką pszenną i ponownie wymieszać. Włączyć palnik i mięso z cebulą smażyć, aż cebula się zeszkli, a mięso nie będzie z zewnątrz surowe. Następnie wlać 2-3 szklanki wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pozbawioną pestek i drobno posiekaną papryczkę peperoni. Nałożyć pokrywę i dusić mieszając od czasu do czasu, aż mięso zacznie już mięknąć. W międzyczasie ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy i również pokroić na mniejsze kawałki. Gdy już mięso zacznie mięknąć, to dodać najpierw ziemniaki i papryki. W razie potrzeby dolać ponownie wody. Dusić pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie dodać również ogórki konserwowe. Do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki pszennej i wlać tyle wody, aby dało się mąkę dobrze wymieszać. Gdy warzywa zaczną już mięknąć wlać mąkę energicznie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż gulasz zgęstnieje. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką.