Aperol spritz, to włoski drink, który również u nas zyskuje coraz większą popularność. Jest idealny na letnie dni, bo jest orzeźwiający, wytrawny i bardzo smaczny. Ja osobiście nie lubię dodawać do niego zbyt dużej ilości lodu.
Drink niezależnie od wielkości kieliszka przygotowuje się w proporcjach 3 - 2 - 1, czyli najwięcej jest Prosecco, później Aperolu, a na końcu najmniej wody gazowanej np. na mniejszy kieliszek będzie to 75 ml Prosecco, 50 ml Aperolu i 25 ml wody gazowanej.
Proporcje 3 - 2 - 1
Na duży kieliszek typu baloon lub do wina.
SKŁADNIKI
- 150 ml Prosecco
- 100 ml Aperolu
- 50 ml wody gazowanej
- kostki lodu
- 2 cienkie plasterki pomarańczy (najlepiej czerwonej)
WYKONANIE
Do kieliszka typu baloon wsypać kostki lodu i włożyć dwa plasterki pomarańczy. Następnie wlać Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.
Uwagi: Jeżeli kostek lodu jest dużo, to plasterki pomarańczy można postawić opierając o ściankę kieliszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz