wtorek, 8 marca 2022

Zapiekanka pasterska


Do przygotowania zapiekanki pasterskiej zainspirowało mnie Shepherd's pie, czyli angielskie ciasto pasterskie. Oryginalnie jest przygotowywane z jagnięciny, którą zastąpiłam mięsem wołowym. Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Chcę podkreślić, że oryginalny przepis był dla mnie inspiracją, ale samą zapiekankę przygotowałam według własnego zamysłu. 




SKŁADNIKI

  • 500-600 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g masła
  • 80 ml mleka 3,2%
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • sól, świeżo mielony pieprz, suszone oregano
  • opcjonalnie mały pęczek koperku



WYKONANIE


Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni. Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Seler naciowy umyć i posiekać. Warzywa przełożyć do mięsa, całość polać olejem rzepakowym, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu do czasu, aż nie będzie surowe. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wlać 1/2 szklanki wody i dusić jeszcze przez 5 minut.


Ziemniaki obrać, przekroić na pół, przełożyć do garnka, zalać wodą i postawić na palniku. Gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie dobrze odcedzić je z wody, dodać masło, mleko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i pognieść dobrze tłuczkiem, tak aby powstało nam gładkie puree.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Ser zetrzeć na tarce. Jajko rozbełtać i doprawić solą i pieprzem.


Na spód naczynia wyłożyć mięso mielone. Następnie nałożyć połowę ziemniaków, wyrównać, posypać serem i oregano, po czym nałożyć pozostałe ziemniaki. Górę zapiekanki wyrównać, posmarować jajkiem i zrobić widelcem wzorki. Następnie zapiekankę włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut. Upieczoną zapiekankę można podawać posypaną posiekanym świeżym koperkiem.


Uwagi: Ja moją zapiekankę zapiekałam z pokrywą naczynia żaroodpornego, którą zdjęłam na ostatnie 5 minut. Jednakże czytając przepisy nie znalazłam informacji, że jest konieczne nałożenie pokrywy, dlatego też o niej nie wspominam. Dodatek sera i koperku nie występuje w oryginalnej angielskiej wersji, ale zapewniam, że oba dodatki są smacznym i ciekawym akcentem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz