wtorek, 3 października 2017

Tort leśny z jagodami


Ten pyszny i pięknie się prezentujący tort zachwyci Waszych gości. Jagody nie tylko nadają mu smak, ale również sprawiają, że krem jest pięknie fioletowy. Świetnym dopełnieniem tortu jest udekorowanie go startą czekoladą, jagodami i zielonymi liśćmi. Moje liście przygotowałam sama z masy marcepanowej, do której dodałam odrobinę zielonego barwnika w proszku.



SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Na nasączenie:

  • 2 łyżeczki kawy lub kawy zbożowej rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
Na krem:

  • 200 g jagód
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 2 śmietan-fixy
Na dekorację:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • jagody
  • pozostałe dekoracje np. zielone liście z marcepanu lub masy cukrowej

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy równe oblaty.

Nasączenie: Kawę lub kawę zbożową zalać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Krem: Białą czekoladę przełożyć do garnuszka, dodać 2-3 łyżki wody i mieszając rozpuścić. Do misy blendera wsypać jagody, dodać stopioną białą czekoladę, po czym zmiksować na jednolitą masę.

Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1-2 łyżki wody i zostawić do napęcznienia. Następnie zagotować  wodę, wyłączyć palnik i wlać odrobinę wody do żelatyny. Dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła.

Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do śmietany dodać zimny serek mascarpone, krótko zmiksować, następnie wlać ostudzoną żelatynę i dodać śmietan-fixy. Ponownie całość zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wlać masę jagodową i dobrze zmiksować.

Składanie tortu: Dolny oblat nasączyć kawą, następnie nałożyć krem jagodowy i kolejny oblat. Czynność powtórzyć (nasączenie i krem) rozsmarowując pozostałą część kremu jagodowego i nałożyć ostatni oblat. Górę tortu również nasączyć delikatnie kawą, po czym rozsmarować biały krem na wierzchu i bokach tortu. Tort dobrze schłodzić.

Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch (bez środka) i boki tortu posypać czekoladą. Na środku rozsypać jagody, zaś po bokach ułożyć dekoracyjne, jadalne liście.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz