poniedziałek, 2 października 2017

Pasta kanapkowa z wątróbki po wenecku


Fegatini alla Veneziana, czyli wątróbka po wenecku, to pyszna i delikatna pasta kanapkowa z wątróbki i sardynek, podawana z oliwkami. W smaku przypomina pasztet i taką też ma strukturę.



SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała puszka (115 g) sardynek w oliwie z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do podania oliwki

WYKONANIE

Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka. Wątróbkę dobrze przepłukać, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i wątróbkę przełożyć na dużą patelnię, dodać oliwę i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż wątróbka nie będzie surowa i całość się lekko przypiecze. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Usmażoną cebulę i wątróbkę przełożyć do misy blendera. Dodać sardynki w oliwie i natkę pietruszki, po czym włączyć urządzenie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, to można dolać jeszcze oliwy. W razie potrzeby pastę doprawić do smaku i przełożyć do miseczki. Przed podaniem dobrze schłodzić. Podawać z świeżym pieczywem i oliwkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz