poniedziałek, 9 października 2017

Risotto z ośmiornicą


Dzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Ośmiornica jest we Włoszech popularnym składnikiem potraw. W przeciwieństwie do większości owoców morza, zyskuje ona podczas mrożenia. Jej mięso kruszeje, dzięki czemu łatwiej je ugotować. Czas gotowania ośmiornicy, to kwestia sporna, bo spotkałam się z opinią, że na 1 kg ośmiornicy, gotujemy ją 60 minut. Innego zdania są Hiszpanie, którzy twierdzą, że na 1 kg wystarczy 30 minut gotowania. Jeszcze jedna ciekawostka. Hiszpanie nie wrzucają ośmiornicy od razu do wrzątku, tylko kilka razy zanurzają na kilka sekund i wyciągają. Zabieg ten nazywany jest "straszeniem ośmiornicy". Co ma na celu? Nic innego, jak sprawienie, że mięso nie będzie gumowate.



SKŁADNIKI

  • 1 mrożona ośmiornica (o wadze 1 kg)
  • 3 liście laurowe
  • 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
  • 1 cebula
  • 4 cienkie łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g ryżu
  • świeżo mielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki

WYKONANIE

Ośmiornicę odmrozić i włożyć na 10 minut do zimnej wody. W dużym garnku zagotować wodę (wody nie solimy, bo ośmiornica sama w sobie jest już słona), dodać liście laurowe i wkładać do wrzątku ośmiornicę na kilka sekund, po czym wyciągać. Jest to tzw. "straszenie ośmiornicy". Czynność powtórzyć trzy razy, po czym włożyć ośmiornicę i gotować ją 60 minut. W trakcie gotowania ośmiornicę obrócić trzy razy. Ugotowaną ośmiornicę wyciągnąć z wrzątku (wywaru nie wylewać), ostudzić i pokroić na kawałki (głowę i macki), wyrzucając środek, oczy i ząb.

Do średniej wielkości garnka wlać koncentrat bulionu, dolać dwie szklanki bulionu z gotowania ośmiornicy i zagotować. Do gotującego bulionu wsypać ryż i gotować do miękkości często mieszając. Gdy ryż wchłonie już cały bulion, a będzie nadal twardy, to dolać ponownie bulionu z gotowania ośmiornicy.

Do głębokiej patelni lub brytfanny wlać oliwę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, umyty i pokrojony w cienkie plasterki seler, po czym włączyć palnik i smażyć, aż całość się zeszkli. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, umyte, pozbawione gniazd nasiennym i pokrojone w dużą kostkę papryki, dolać szklankę bulionu z gotowania ośmiornicy, nałożyć pokrywkę i dusić całość do miękkości.

Do warzyw dodać ryż, doprawić pieprzem, po czym dodać ośmiornicę i delikatnie wymieszać. Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki.






#krakus, #smacznieiszybko





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz