poniedziałek, 30 października 2017

Krem czekoladowo-orzechowy na kanapki


Ten pyszny i zdrowy krem jest idealnym zamiennikiem dla tych sklepowych, które zawierają niezdrowe oleje utwardzone (w tym głównie olej palmowy). Jeżeli jesteście zwolennikami zdrowego odżywiania, a nie wyobrażacie sobie śniadania bez czegoś słodkiego, to pokochacie ten krem.



SKŁADNIKI

  • 150 g orzechów laskowych bez łupin
  • 2 awokado
  • 250 g miodu
  • 60 g kakao
  • 200 ml oleju rzepakowego

WYKONANIE

Orzechy laskowe namoczyć dzień wcześniej. Na następny dzień wylać wodę i zetrzeć z orzechów skórę (nie musi być to zrobione dokładnie). Orzechy zmielić, dodać miód, kakao i olej rzepakowy. Awokado obrać ze skóry, wyciągnąć pestkę i dodać do pozostałych składników. Całość zblendować na jednolity krem. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to można dodać mleka krowiego lub roślinnego.

Uwagi: Ja wszystkie składniki, łącznie z niezmielonymi orzechami, miksowałam w blenderze wysokoobrotowym. Masa jest jednak bardzo gęsta, więc blender mi się bardzo szybko przegrzał i w kremie są delikatnie wyczuwalne orzechy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz