niedziela, 22 października 2017

Leniwe dyniowe ze śmietaną i cynamonem


Coś dla miłośników klusek i pierogów. Dyniowe leniwe w wersji słodkiej podane ze śmietaną i cynamonem. 



SKŁADNIKI

  • 400 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody)
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 300-400 g śmietany 30%
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • cynamon

WYKONANIE

W misce połączyć ze sobą puree z dyni, twaróg, jajka i sól, po czym wsypywać mąkę mieszając. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować wałek i odkrawać pod kątem kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej kluski. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotować je jeszcze około 4 minut. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Mieszając gotować ją na wolnym ogniu około 6 minut. Ugotowane leniwe nakładać na talerz, polać śmietaną i posypać przez sitko cynamonem.