Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i boczkiem, to potrawa zarazem prosta, ale równocześnie sycąca i smaczna. Wierzch zapiekanki (boczek i ziemniaki) przypiecze się tym lepiej, im dłużej pokrywa naczynia będzie zdjęta.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 brokuł
- 1 opakowanie boczku w słupkach
- 100 g śmietany 30%
- przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz
WYKONANIE
Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować około 15 minut, po czym odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia. Ostudzone obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Brokuły obrać w różyczki i zalać gorącą wodą na 3 minuty (można wykorzystać wodę z ziemniaków). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śmietanę doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na spód naczynia żaroodpornego wlać nieco śmietany i dodać 1/2 cebuli. Następnie ułożyć część ziemniaków, posypać przyprawą, ułożyć różyczki brokułu, pozostałe ziemniaki i posypać ponownie przyprawą do ziemniaków. Na wierzch wyłożyć boczek w słupkach i pozostałą cebulę. Całość polać śmietana, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 35-40 minut. Na 10-15 minut przed końcem, zdjąć pokrywę naczynia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz