Nie planowałam wpisu na blogu, ale ta frittata okazała się być tak pyszna, że zrobiłam naprędce zdjęcia i napisałam przepis. To bardzo sycąca potrawa, w której nie brakuje niczego. Poza szpinakiem i serem feta, jest również całe mnóstwo ziół tj. natka pietruszki, szczypiorek, koperek, oregano, bazylia i zioła prowansalskie. Dodatkowo smaku dodaje czerwona papryka, cebula i pomidorki koktajlowe. Zdecydowanie polecam.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 6 jajek
- garść liści bazylii
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki mleka 3,2%
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, świeżo mielony pieprz, oregano, zioła prowansalskie
- 150 g sera feta
- 7 pomidorków koktajlowych
WYKONANIE
Cebulę obrać, drobno pokroić i przełożyć do głębokiej patelni. Dodać olej i chwilę smażyć. Następnie dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekane liście szpinaku. Smażyć przez kilka minut, po czym wyłączyć palnik.
Jajka wbić do miski i rozbełtać. Dodać mleko, mąkę i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki, szczypiorek, koperek i bazylię posiekać i dodać do jajek. Doprawić słodką papryką, świeżo mielonym pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością soli. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i przelać całość do patelni. Wymieszać ze szpinakiem. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypać oregano. Włączyć palnik i nałożyć pokrywkę na patelnię. Frittatę smażyć na średnim ogniu do momentu, aż się cała zetnie.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję :-) Na pewno odwiedzę ;-)
Usuń