wtorek, 16 maja 2023

Frittata z fetą, szpinakiem i ziołami


Nie planowałam wpisu na blogu, ale ta frittata okazała się być tak pyszna, że zrobiłam naprędce zdjęcia i napisałam przepis. To bardzo sycąca potrawa, w której nie brakuje niczego. Poza szpinakiem i serem feta, jest również całe mnóstwo ziół tj. natka pietruszki, szczypiorek, koperek, oregano, bazylia i zioła prowansalskie. Dodatkowo smaku dodaje czerwona papryka, cebula i pomidorki koktajlowe. Zdecydowanie polecam.




SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 6 jajek
  • garść liści bazylii
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki mleka 3,2%
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano, zioła prowansalskie
  • 150 g sera feta
  • 7 pomidorków koktajlowych



WYKONANIE


Cebulę obrać, drobno pokroić i przełożyć do głębokiej patelni. Dodać olej i chwilę smażyć. Następnie dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekane liście szpinaku. Smażyć przez kilka minut, po czym wyłączyć palnik.


Jajka wbić do miski i rozbełtać. Dodać mleko, mąkę i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki, szczypiorek, koperek i bazylię posiekać i dodać do jajek. Doprawić słodką papryką, świeżo mielonym pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością soli. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i przelać całość do patelni. Wymieszać ze szpinakiem. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypać oregano. Włączyć palnik i nałożyć pokrywkę na patelnię. Frittatę smażyć na średnim ogniu do momentu, aż się cała zetnie. 





2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń