Hamburger w tortilli jest przepyszny. Poza tym ma jeszcze inne plusy. W trakcie jedzenia nic nie wypada mimo, że dodatków w tak przygotowanym hamburgerze nie brakuje. Samo jedzenie jest również znacznie prostsze, bo hamburger w bułce bywa bardzo wysoki i czasami ciężko się w niego wgryść, zaś w tortilli jest bardziej szeroki, co ułatwia jedzenie. Polecam dodanie swoich ulubionych dodatków. Ja wykorzystałam to, co akurat miałam w lodówce.
Na 4 duże hamburgery w tortilli.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do kebaba
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 mały miks sałat
- 4 plasterki sera
- 4 duże tortille
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 1 łyżka majonezu
WYKONANIE
Dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej:
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, sos sojowy i dobrze przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie można również dodać 1 łyżeczkę przyprawy do kebaba). Mięso z przyprawami dobrze zagnieść dłońmi, miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
Z kartki lub papieru do pieczenia wyciąć trójkątny kształt odpowiadający 1/4 tortilli. Nałożyć na niego przejrzystą folię spożywczą. Mięso podzielić na 4 części. Każdą część ułożyć na folii, spłaszczyć i uformować według wyciętego kształtu. Tak przygotowane kawałki mięsa przygotować na grillu lub patelni grillowej (smażyć z obu stron krótko, tak aby mięso nie było surowe, ale również aby go nie przesuszyć).
W miseczce wymieszać ze sobą musztardę, majonez i pikantny ketchup. Paprykę pokroić w cienkie paski, pomidor w plasterki, zaś cebulę obrać i pokroić w piórka. Każdą tortillę naciąć przez środek od połowy wysokości w dół. Następnie zaczynając od dołu od lewej strony najpierw posmarować każdą sosem, ułożyć na nim miks sałat, na następnej ćwiartce ułożyć plaster pomidora i paprykę, na kolejnej plaster sera i cebulę, zaś na ostatniej ćwiartce ułożyć mięso. Tortillę zawijamy od lewej dolnej ćwiartki wraz ze wskazówkami zegara. Tak przygotowaną tortillę podgrzać z obu stron na patelni lub na grillu (u mnie grill elektryczny).
Uwagi: Uformowane mięso można przed grillowaniem posypać dodatkowo przyprawą do grilla. Ja moje mięso smażyłam na patelni grillowej, zaś gotową tortillę podgrzewałam na grillu elektrycznym (poniżej filmik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz