czwartek, 21 kwietnia 2022

Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką


 
Pyszny i delikatny sernik, który gościł na moim Wielkanocnym stole. Połączenie sera, kruchego ciasta, brzoskwiń z zalewy i bezy sprawdza się jak zawsze idealnie. Samo przygotowanie sernika jest również bardzo proste. Sernik można upiec na mniejszej blaszce, której wymiary podaję lub na większej.




SKŁADNIKI


Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru pudru
Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 100 g stopionego masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 duża puszka brzoskwiń
Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru



WYKONANIE


Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder wsypać do miski. Następnie dodać żółtka, posiekane zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić spód formy o wymiarach 25 x 30 cm (lub większej). Formę również włożyć do lodówki na 30 minut.


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.


Masa serowa z owocami: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać twaróg, cukier, cukier waniliowy, esencję waniliową, masło, proszek budyniowy i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do ich połączenia, tak aby sernik się nie napowietrzył. Masę serową przelać na podpieczony i ostudzony kruchy spód. Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy, pokroić w niewielką kostkę i umieścić równomiernie na masie serowej.


Beza i kruszonka: Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przełożyć równomiernie na masę serową z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć na tarce zimne ciasto. Tak przygotowany sernik włożyć do piekarnika i piec przez godzinę. Po około 35 minutach wierzch sernika przykryć srebrną folią, aby się nie przypalił. Upieczony sernik zostawić w wyłączonym i zamkniętym piekarniku na kolejne 15 minut. Po tym czasie piekarnik delikatnie uchylić i zostawić sernik do całkowitego ostudzenia. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz