SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 80 g cukru pudru
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropel esencji waniliowej
- 100 g stopionego masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
WYKONANIE
Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder wsypać do miski. Następnie dodać żółtka, posiekane zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić spód formy o wymiarach 25 x 30 cm (lub większej). Formę również włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Masa serowa z owocami: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka, dodać twaróg, cukier, cukier waniliowy, esencję waniliową, masło, proszek budyniowy i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do ich połączenia, tak aby sernik się nie napowietrzył. Masę serową przelać na podpieczony i ostudzony kruchy spód. Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy, pokroić w niewielką kostkę i umieścić równomiernie na masie serowej.
Beza i kruszonka: Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przełożyć równomiernie na masę serową z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć na tarce zimne ciasto. Tak przygotowany sernik włożyć do piekarnika i piec przez godzinę. Po około 35 minutach wierzch sernika przykryć srebrną folią, aby się nie przypalił. Upieczony sernik zostawić w wyłączonym i zamkniętym piekarniku na kolejne 15 minut. Po tym czasie piekarnik delikatnie uchylić i zostawić sernik do całkowitego ostudzenia. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz