piątek, 30 kwietnia 2021

Wiosenne mini torciki

 

Chcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt i dżem malinowy do przełamania smaku słodyczy. Dzisiaj mamy 30 kwietnia i dopiero w tym roku zakwitły drzewka owocowe, a raczej dopiero zakwitają, bo daleko im jeszcze do pełnego zakwitu. To trudny rok, więc tak przygotowane torciki pozwalają choć na chwilę odpędzić złe myśli w tych dziwnych czasach pandemii koronowirusa.



Składniki na 9 małych torcików.



SKŁADNIKI


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Nasączenie i przełożenie:

  • 1 torebka zielonej herbaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g dżemu malinowego
Krem cytrynowy:

  • 1 galaretka cytrynowa + 140 ml wody
  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy
Dekoracja:

  • kolorowe posypki z czekolady i opłatka
  • kwiaty i liście z opłatka
  • motyle z opłatka
  • inne kolorowe posypki


WYKONANIE


Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Nasączenie i przełożenie: W kubku zaparzyć zieloną herbatę, dodać cytrynę i cukier, po czym zostawić do ostudzenia. Biszkopt przekroić na dwa równe placki. Każdy z nich nasączyć. Z obu placków powycinać szklanką koła. Połowę kółek posmarować dżemem - będą to podstawy naszych torcików, zaś nieposmarowane będą przeznaczona na wierzch.

Krem: 140 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę cytrynową. Dobrze wymieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać gęstniejącą galaretkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Krem można podzielić na więcej części i dodać różne barwniki lub do całości dodać zielony barwnik spożywczy (według instrukcji na opakowaniu) i zmiksować.

Składanie torcików: Każdy wierzchni biszkopt posmarować kremem i ułożyć go na dolnym biszkopcie posmarowanym dżemem lekko dociskając, aby się zlepiły. Boki i wierzch każdego torcika również posmarować kremem. Boki torcików posypać kolorowymi wiórkami czekoladowymi, kolorowymi posypkami lub innymi dekoracjami. Na wierzchu można powyciskać dekoracyjną szprycą dowolne wzory. Torciki włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować kwiatami, motylami i innymi dekoracjami z opłatka.

Uwagi: Pozostały z wycinania kółek biszkopt można wykorzystać do przygotowania cake pops. Jeżeli nie macie ochoty przygotowywać ich akurat teraz, to wystarczy umieścić biszkopt w szczelnym woreczku i zamrozić.








1 komentarz:

  1. Jakie ładne! Takie wiosenne :)) Kolory przepięknie się prezentują, aż szkoda zjeść :))

    OdpowiedzUsuń