niedziela, 30 maja 2021

Orientalny makaron smażony z kurczakiem i warzywami

 

Jeżeli nigdy nie jedliście smażonego makaronu, to koniecznie musicie to nadrobić. To potrawa, którą nie tylko przygotowuje się bardzo szybko, ale również jest bardzo smaczna. Osobiście uwielbiam. W przepisie podaję sporą ilość warzyw, ale robiąc smażony makaron wielokrotnie przekonałam się, że im więcej warzyw, tym lepiej smakuje. Kupuję zawsze dużą paczkę chińską mrożonych warzyw (750 g) z Biedronki plus standardową (450 g) z firmy Hortex. Podana porcja jest dosyć duża, więc można przygotować z połowy podanych składników.




SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1,2 kg mieszanki mrożonej chińskiej warzyw
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 80 ml sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz, curry, chilli



WYKONANIE


Dzień wcześniej: Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Następnie przełożyć do miski, polać 3 łyżkami oleju rzepakowego i sosu sojowego, posypać przyprawą curry i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc.


W dzień przygotowywania potrawy: Mięso przełożyć do dużej brytfanny, włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać pokrojoną w niewielkie paski paprykę, mrożone mieszanki chińskie warzyw, polać 2 łyżkami sosu sojowego i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzić z wody i przełożyć do warzyw. Dodać łyżkę oleju rzepakowego, wlać sos sojowy, doprawić curry, odrobiną chilli i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć mieszając na średnim ogniu, aż całość dobrze się połączy, a sos zredukuje. Podawać w miseczkach lub głębokich talerzach nabierając makaron z mięsem i warzywami.


Uwagi: Zamiast makaronu pełnoziarnistego można wykorzystać również inne, np. ryżowy, jajeczny lub zwykły pszenny. Ilość oleju rzepakowego i sosu sojowego możecie dostosować do własnych preferencji smakowych. Ja do mięsa dodałam oleju rzepakowego, zaś do gotowej potrawy dodałam już oleju ryżowego. W tradycyjnym makaronie smażonym dodaje się oleju sezamowego, ale bez niego potrawa jest równie pyszna.


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz