niedziela, 21 stycznia 2024

Placek czekoladowy do wykrawania i dekoracji


Taki placek czekoladowy, to nie tylko pyszny wypiek, ale również niezła frajda dla dzieci. Placek nadaje się idealnie do wykrawania takich kształtów jak serca, gwiazdy, czy kwiaty. Próbowaliśmy również wykrawać koty i bardziej fantazyjne kształty, ale często uszkodzeniu ulegały części takie jak ogon kota, czy też uszy królika. Tak przygotowane kształty polałam polewą czekoladową i syn udekorował je dekoracjami cukierniczymi. Można oczywiście sięgnąć po bardziej wymyślne, tj. kawałki owoców, kształty z galaretek itp.



SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 100 g masła
  • 220 ml mleka 3,2%
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mleczna czekolada

Polewa:

  • 1/2 mlecznej czekolady
  • 1/2 gorzkiej czekolady


WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dużą formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać nożem na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło i mleko. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko w proszku wymieszać w osobnej misce i wsypać do składników mokrych. Całość zmiksować i przelać równomiernie na blaszkę. Wierzch posypać kawałkami czekolady, wygładzić łyżką i włożyć do piekarnika. Placek piec 15 minut. 

Z ostudzonego placka wykrawać kształty tj. serca, gwiazdy i kwiaty. Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie kształty posmarować grubo polewą czekoladową i udekorować wedle uznania dekoracjami cukierniczymi lub owocami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz