Bardzo szybki i prosty likier, do którego przygotowania wystarczą 3 składniki: masa kajmakowa krówkowa, śmietana i wódka. U mnie dodatkowo gorzkie kakao i esencja waniliowa, bo moim zdaniem podkreślają smak likieru. Likier krówkowy można przygotować na dwa sposoby i oba znajdziecie poniżej. Pamiętajcie, aby nie miksować likieru ze śmietaną zbyt długo, bo śmietana może się Wam ubić ;-)
SKŁADNIKI
- 1 puszka kajmaku krówka
- 200 g śmietany 30%
- 500 ml wódki 40%
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
WYKONANIE
SPOSÓB NR 1
Do misy blendera przełożyć masę kajmakową, dodać kakao, esencję waniliową i wlać nieco wódki, po czym włączyć urządzenie. Gdy masa będzie już jednolita, to wlać śmietanę, pozostałą wódkę i bardzo krótko zmiksować. Gotowy likier przelać do butelek i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
SPOSÓB NR 2
Masę kajmakową krówkową przełożyć do garnuszka, dodać śmietanę, kakao i esencję waniliową, po czym podgrzewać mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostudzenia. Ostudzoną masę połączyć z wódką, dobrze wymieszać i przelać do butelek. Włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz