piątek, 5 kwietnia 2019

Kaczka w musztardzie


Bardzo lubię przygotowywać na obiad kaczkę. Wystarczy nieco zmodyfikować składniki i uzyskuje się zupełnie nowe, smaczne danie. Tym razem poza tradycyjnymi jabłkami, moje udka z kaczki były wysmarowane dipem na bazie musztardy francuskiej i sarepskiej z dodatkiem ziaren kolendry i przypraw takich jak kardamon i imbir. Kaczka wyszła pyszna. Miałam porcję na dwa dni. W pierwszy kaczkę zaserwowałam z ryżem i buraczkami, zaś w drugi dzień z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.

Z kaczki można przygotować również sos. Wystarczy odlać z gotowej kaczki nieco tłuszczu do garnuszka, w osobnym garnuszku wymieszać odrobinę wody z łyżką mąki pszennej typ 500, wlać mąkę do tłuszczu i mieszając podgrzewać, aż całość zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.



SKŁADNIKI

  • 4 udka z kaczki
  • 2 jabłka
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Udka z kaczki umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce połączyć ze sobą obie musztardy, nasiona kolendry, kardamon i imbir. Wysmarować uzyskaną pastą kaczkę. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, jabłka umyć, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, ząbki czosnku obrać i pokroić na plasterki. Cebule, jabłka i czosnek poukładać po bokach i na wierzchu kaczki, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny obracając kaczkę w połowie czasu (powinna znajdować się w sosie pod jabłkami i cebulami). Następnie ponownie obrócić udka z kaczki, tak aby skóra była z wierzchu, ułożyć ja na jabłkach i cebuli (wierzch kaczki musi wystawać z sosu), posypać wierzch odrobiną słodkiej papryki i piec jeszcze 30 minut. Podawać od razu z wybranymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz