sobota, 23 lutego 2019

Pełnoziarniste naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą


Zdecydowanie miałam problem z nazwą posta, bo gdybym miała wymienić wszystkie istotne składniki, to nazwa musiałaby brzmieć: Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą, polane sosem jogurtowym czosnkowym i zapieczone w piekarniku. Mimo skromnego dodatku żółtego sera, naleśniki w takim wydaniu to samo zdrowie. Przede wszystkim same naleśniki są już zdrowszą wersją tradycyjnych, do tego buraki i ciecierzyca, a całość podana z odchudzonym sosem na bazie jogurtu greckiego. Troszeczkę pracy przy nich jest, ale za to wychodzi sporo porcji.



SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • 300 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 450
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Farsz:

  • 1 kg buraków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • olej rzepakowy
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 kostka rosołowa
  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony tymianek, suszona słodka papryka
Sos czosnkowy:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz, chili
Dodatkowo:

  • 100 g żółtego sera
  • suszone oregano

WYKONANIE

Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól, pieprz i krótko zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, przesiać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę ciasta, rozlać na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Pieczone buraki i ciecierzyca: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku. Buraki przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika, polać olejem rzepakowym, następnie posypać solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i zrobić miejsce dla ciecierzycy. Ciecierzycę również polać olejem, posypać słodką papryką, pieprzem i solą. Włożyć do piekarnika i piec 60 minut. W połowie czasu buraki i ciecierzycę przemieszać.

Mięso mielone z kaszą: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, dodać mięso mielone, polać oliwą i włączyć palnik. Mięso doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie wlać do garnka około 700 ml wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Do gotującej się wody wsypać kaszę i gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego mięsa wlać puszkę pomidorów i nadal smażyć, aż odparuje nadmiar płynów. Na koniec dodać odcedzoną z rosołu kaszę i wymieszać.

Sos czosnkowy: Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym doprawić solą, pieprzem i chili.

Składanie naleśników: Na blacie ułożyć naleśnik, nałożyć na niego mięso z kaszą (nakładając farsz należy dawać go głównie po prawej stronie), następnie buraki, ciecierzycę i niewielką ilość sosu. Naleśnik zawijamy w prawo, następnie do siebie (od góry w dół). Wierzch naleśnika posmarować sosem i posypać niewielką ilością startego sera. Ser oprószyć oregano. Tak przygotowane naleśniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 20 minut. Podawać od razu.

Uwagi: Po złożeniu naleśników i przeniesieniu ich na blaszkę, można dołożyć do nich farszu. Tak jest prościej i mamy pewność, że nic z naleśnika nie wypadnie. Do potrawy zamiast naleśników pełnoziarnistych orkiszowych, można przygotować inną wersję np. tradycyjne z mąki pszennej lub gryczane. Mi osobiście bardzo smakowały pełnoziarniste.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz