Frittata z makaronem, to potrawa, która świetnie się sprawdzi dla zabieganych. Jest bardzo sycąca, więc można ją zaserwować również na obiad. Całego smaku i aromatu dodają jej zioła w połączeniu z śmietaną. Danie zrobiłam z myślą o moim dwuletnim synu, który kocha makaron w każdej postaci. Widać nie tylko ja mam ogromną słabość do włoskich smaków.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 200 g śmietany 30%
- 1 duża cukinia
- oliwa
- 250 g makaronu (u mnie mini kółka)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
- opcjonalnie: kilka liści bazylii
WYKONANIE
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię obrać ze skóry i pokroić na małą kostkę. Na głębokiej patelni podgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cukinię i smażyć ją od czasu do czasu mieszając, aż odpowiednio zmięknie.
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano, po czym rozbełtać. Do cukinii dodać masło, rozpuścić, następnie wlać masę jajeczną, dodać 3/4 makaronu i wymieszać. Na wierzch wsypać pozostały makaron, oprószyć oregano i nałożyć pokrywę naczynia. Całość podgrzewać na średnim ogniu, do momentu, aż całość frittaty się zetnie. Wierzch frittaty udekorować liśćmi bazylii. Na talerze nakładać łopatką trójkątne porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz