Dyniowy placek z jabłkami jest bardzo wilgotny i można śmiało porównać go do brownie. Jabłka podkreślają smak całego ciasta. Ja wykorzystałam kwaśne, dlatego też po upieczeniu i ostudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to polecam.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 130 g cukru trzcinowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 450 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody)
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 kwaśne jabłka (ok. 700 g)
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta, masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia i oprószenia
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i ubić na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Do masy jajecznej wlać olej, dodać puree z dyni, przesiać przez sitko składniki sypkie, po czym krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć równomiernie kawałki jabłek i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz